Facebook etikett [nem csak] korona idején
2020. április 15. írta: Tolvaj Vica

Facebook etikett [nem csak] korona idején

Az utóbbi hetekben azok az ismerőseim is bemerészkedtek a posztolók táborába, akik eddig csupán bátortalan szemlélőként vettek részt a közösségi média világában. De a rutinos posztolók is többet nyomják a „küldés” gombot, mint eddig. Egyre több és több tartalom, válogatás nélkül hever az üzenőfalamon, és egyre jobban látom, hogy mennyire nem tudjuk, hogy minek hol és mikor van helye. Ezért összeszedtem néhány olyan gondolatot, amivel kellemesebbé lehet tenni a közösen töltött online időt, és kevesebb ismerősünk fog kikövetni, vagy törölni bennünket.

woman-3563720_1280.jpg

Ne pörögj folyton ugyanazon!

Megértem, ha neked a főzés vagy a kiskutyád a legfőbb hobbid, ez rendben is van. De, ha óránként jön szembe velem, hogy éppen mit csinált a kutyusod, akkor meg fogom az „unfollow” gombot nyomni sajnos. Az ilyen jellegű posztokra érdemes csoportokat keresni, ahol hasonló érdeklődési körű társakra lelsz, a sikerélményed is nagyobb lesz, mert ők el fogják kérni a receptet és lájkolni fogják az állatkád minden mozdulatát. Vagy, ha tudod, hogy kiket érdekelhet az ismerőseid közül a te témád, akkor hozz létre velük egy saját csoportot. Például, ha esküvőre készülsz, vagy babavárásban vagytok, akkor érdemes a családnak, barátoknak egy csoportot alkotni, ahol tudnak követni, veled örülni vagy nevetni és nem mész a távoli ismerősök agyára a ruha vagy a babaszoba színének kiválasztásával.

Ne kelts pánikot!

Se most, se máskor! A vírus miatt kiemelt időszaknak tekinthető a mostani, jönnek mennek az ál-, és rémhírek, sokan pedig észnélkül osztják őket. Sokszor csupa jó szándékból, hiszen csak figyelmeztetni akarjuk az ismerőseinket, vagy fel akarjuk hívni rá a figyelmet, hogy ha iszonyú sok C vitamint eszünk, akkor tuti-tuti nem leszünk betegek… Kérlek ne! Legalábbis ne észnélkül! Vizsgáld meg a forrást, vizsgált meg, hogy hiteles-e az oldal, ahol találtad a hírt, gondold végig logikusan, hogy lehetséges-e a benne leírt infó. Veszélyes, ha nem gondolkozol csak osztod. Becsülendő, hogy segíteni akarsz az új infókkal, de ezzel csak ártasz, és a saját hiteledet is rontod mások szemében, ha folyamatosan fals infókat teszel közzé és ennek is unfollow lesz a vége.

Ne hívj meg 5 percenként ugyanoda!

Tudom, hogy szerinted nagyon hasznos az a csoport, vagy oldal, ahova meghívtál, de valószínűleg azért nem fogadtam el a meghívást, mert nekem nem releváns. Kérlek ne pushold ilyenkor tovább. Ha meghívsz és kapok róla értesítést, mérlegelem, hogy érdekel vagy sem. Talán még a második figyelmeztetésnek látom értelmét, mert lehet, hogy elkerülte a figyelmemet az első meghívásod, de kérlek tovább ne ostromolj. Belépek vagy lájkolom, ha jónak látom.

Használd a story funkciót!

Sok sok olyan tartalom van, aminek nem kell napokig, hetekig, sőt örökké a közösségi médiában keringenie… Ilyen lehet, ha új virágot hoz a karácsonyi kaktusz tavasszal, vagy ha kedvesen nézett a cicád - ezeket elég, ha a storyba teszed ki (vagy a már említett arra született csoportba). A story jó: előtérben van, de mégsem zavaró, tudsz menő szűrőket és szmájlikat a képre tenni, és a legjobb, hogy 24 óra elteltével eltűnik. Építhetsz valódi történeteket, de megoszthatsz csupán szösszeneteket a napodból, vagy akár felhívást is tehetsz közzé, aminek nem kell sokáig szem előtt lennie. Használd ki, hiszen azért hozta létre Zuckerberg.

Ne itt meséld el az életed!

Ez már inkább haladó szint, és nem akkora dráma, ha nem óránként jelenik meg újabb fejezet a falamon az életedből. A nagyon hosszú bejegyzéseket, főleg, ha túl sűrűn kerül ki nem sokan fogják elolvasni. Talán még az elsőt, esetleg a másodikat, de naponta senki nem fog kisregényeket olvasni a történéseidről, csak zavaróvá válik, hogy már megint egy litánia ugyanattól az embertől. Ha mégis késztetést éreznél a mesélésre, akkor indíts egy blogot, amit az fog követni, akit valóban leköt, amit írsz és nem mászol az ismerőseid agyára. Ez a blog lehet egy facebook oldal is, ahová egyszer (!!!) meghívod az ismerőseidet, elmondod nekik, hogy itt olvashatják a továbbiakban a sztorikat és az fog csatlakozni, aki szeretne, sőt, ha szeretnéd még idegeneket is tudhatsz az olvasóid között.

Peace & Love!

Ne bántsuk egymást, és legfőképpen ne törjük le a másik lelkesedését. Ha a te ismerősöd is a fenti bakik valamelyikét követi el folyamatosan, akkor ne nyilvánosan szólj neki! Sajnos sokszor látom, hogy nem oda illő kommenteket kapnak felhasználók. Inkább szólj neki privátban, adj neki tanácsokat, hogy hogyan lehetne jobban csinálni. Vagy, ha nem akarod fárasztani magadat ilyesmivel, akkor csendben kövesd ki az illetőt. Szeressük egymást és segítsük az új felhasználók működését a közösségi médiában (is)!

A bejegyzés trackback címe:

https://tolvajvica.blog.hu/api/trackback/id/tr9015614778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása